הרבה מחומרי הכריכה המצויים, הינם חומצתיים ולפעמים אפילו הרסניים, הקרטון, נייר קראפט, חומרי העטיפה ולעתים גם הדבק – לכן צריך מאוד להיזהר, לא לכרוך בהם, הם יכולים במשך השנים ממש להרוס את הספר, ואפילו למשוך אליהם תולעי עש.
בתחילת תהליך השיקום נבדוק אפשרות לפרק את הספר – נמספר את הדפים ונצלם את העימוד, נעשה את הפירוק בעדינות, נפרום את חוטי התפירה, נפרק גליון גליון, וכעת שיהיה בידינו ערימת דפים, נוכל לטפל בכל דף ודף.
אם הספר חומצתי נמדוד את רמת החומצה שיש בנייר ע"י מכשיר מיוחד. אם אכן רמת החומצה גבוהה, צריך עם חומרים מיוחדים להוציא את החומצה, ולהחזיר לספר ולנייר את החיות האותנטית
לפעמים נפגש בספרים, במיוחד אם אלו נשמרו במחסנים טחובים וכדומה – בעובש ופטריות(mufa), הנראים ככתמים בצבעי אדום בהיר, או נקודות שחורות, וכמין אבקה לבנה בין דפי הספר, הפטרייה גורמת להיחלשות עד התפוררות הנייר. את הפטרייה צריך להרוג, כדי שלא תתפשט לכל הספר, עושים זאת עם חומר שפועל כאנטיביוטיקה, מפסיק את התפשטות הפטרייה, והורג את פעילותה, אך את הצבע והמראה אי אפשר לתקן.
כתבי יד, שאי אפשר לרחוץ במים, אנחנו עושים 'ניקוי יבש' עם חומרים מיוחדים, להוריד דבקים, למלא חורים, ולאחות קרעים.
וכדי להוציא חומצה, שצריך להשתמש במים, אך אנו לא רוצים שהאותיות ימחקו, יש לחזק את הדיו בעזרת חומר נוסף, ששומר ומחזק את הדיו והכתב, המצריך ידע מקצועי רב בתהליך הכנתו ובאופן השימוש בו, ואז אפשר להכניס את הנייר למים,
אם עדיין הדיו נמחק מהמים, או שאיננו רוצים לפרק את הספר מסיבות אחרות, יש אפשרות להשתמש בספריי מיוחד המכיל חומר שמוציא את החומצה ומחזק את הנייר. על פניו זו פעולה הרבה יותר פשוטה, אך היא פחות איכותית, וגם הרבה יותר יקרה.
כשיש צורך לתקן את גליונות הנייר, והרבה פעמים אף להוסיף נייר, לסתום את חורי העש, לאחות קרעים, ולחזק את קצה הגליונות מבפנים, כדי שיהיה אפשר לתפור בחזרה את הספר, יש אפשרות למלאות ולהוסיף נייר ע"י מכונה, ויש אפשרות בעבודת יד – עם נייר יפני, כל מקרה לגופו, חכמה גדולה ומקצועיות רבה נדרשת כדי להתאים את צבע הנייר למקור, כך שלא ירגישו בשיקום – האותנטיות חשובה לנו במיוחד.
דבר נוסף – בסוף העבודה, לאחר ייבוש הנייר, צריך להחזיר את הנייר לקדמותו, 'לסגור את הסיבים' ואת ההתרחבות הלא רצויה, וזאת על ידי שימוש בחומר נוסף (collatura).
כעת נתחיל במלאכת התפירה, נסדר את הדפים לפי המספור או צילום התמונות שעשינו לפני פירוק הספר, נתפור לפי הסגנון המתאים לדפוס הספר, או כפי דרישת הלקוח – עם חוטי פשתן עדינים, כדי שלא יקרעו את הדפים בדפדוף ובשימוש בספר, אנו גם מצפים את החוט בשעוה, ואף צובעים את החוט בצבע שמתאים לצבע הספר ולהתיישנותו, כך נשמור על אותנטיות מרבית, גם של הפרטים הקטנים שכמעט ולא נראים.
אם הלקוח רוצה להחזיר את הספר לכריכה המקורית, צריך לדעת ולדייק, לחשבן מראש את הנייר החדש שמוסיפים, שלא יהיה עבה יותר מהמקורי, וכן את עובי חוטי התפירה שיהיו תואמים את המקור, לפעמים זה משמעותי מאוד, תחשבנו 40 גליונות, שבכל אחד הוספנו חצי מ"מ! כבר אי אפשר להחזיר את הספר לכריכתו המקורית! לכן התכנון והמחשבה המקדימה חשובה מאוד בעבודה זו.
את העבר המפואר שלנו אי אפשר לשחזר
את הניחוח – כן.
Created by TO BEE | 055.679.0288